Gulyásleves új-csipettel
HOZZÁVALÓK:
- 50 dkg sertéscomb
- 50 dkg vegyes zöldség
- 50-60 dkg piros burgonya
- 2 fej vöröshagyma
- 1 teáskanál fűszerkömény
- 1 db friss hegyes erös paprika
- 1 db közepes méretű paradicsom
- 1 teáskanál paprikakrém
- 1 gulyásleves kocka
- só
- bors
- olaj vagy zsír
- édesnemes őrölt paprika
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 db 20%-os tejföl
- Csipetkéhez:
- 1 db feltört egész tojás
- annyi liszt, amennyit felvesz
ELKÉSZÍTÉS:
A húst, burgonyát, kb. azonos méretű kisebb kockára, a zöldségféléket karikára vágjuk. A vöröshagymát kisebb darabokra aprítjuk.
A felmelegített zsiradékon megfuttatjuk a hagymát, a köményt, majd a húst. Fedő alatt pároljuk 15-20 percig, majd megszórjuk a pirospaprikával, rövid ideig pirítjuk, majd felöntjük annyi vízzel, hogy kb. 2-3 ujjnyira ellepje. Sózzuk, borsozzuk, alacsony hőmérsékleten, gyenge forrás mellett főzzük.
Amikor a hús fél puhára főtt, be zöldségeljük, azaz hozzáadjuk a burgonyát, a répát, fűszerezzük, felöntjük a szükséges mennyiségű vízzel, hogy jól ellepje, és készre főzzük.
Közben a csipetkéhez a tojást liszttel elkeverjük és fél órán át állni hagyjuk. Amikor a leves elkészült, belecsipkedjük a kemény gyúrt tésztából az kisujjpercnyi darabokat ezután a forrásban lévő levesbe néha megkavarva fözzük.
A felmelegített zsiradékon megfuttatjuk a hagymát, a köményt, majd a húst. Fedő alatt pároljuk 15-20 percig, majd megszórjuk a pirospaprikával, rövid ideig pirítjuk, majd felöntjük annyi vízzel, hogy kb. 2-3 ujjnyira ellepje. Sózzuk, borsozzuk, alacsony hőmérsékleten, gyenge forrás mellett főzzük.
Amikor a hús fél puhára főtt, be zöldségeljük, azaz hozzáadjuk a burgonyát, a répát, fűszerezzük, felöntjük a szükséges mennyiségű vízzel, hogy jól ellepje, és készre főzzük.
Közben a csipetkéhez a tojást liszttel elkeverjük és fél órán át állni hagyjuk. Amikor a leves elkészült, belecsipkedjük a kemény gyúrt tésztából az kisujjpercnyi darabokat ezután a forrásban lévő levesbe néha megkavarva fözzük.
Amikor a leves színére feljön, akkor tejföllel tálalhatjuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése