2015. május 2., szombat

Gulyásleves új-csipettel


HOZZÁVALÓK:
  • 50 dkg sertéscomb
  • 50 dkg vegyes zöldség
  • 50-60 dkg piros burgonya
  • 2 fej vöröshagyma
  • 1 teáskanál fűszerkömény
  • 1 db friss hegyes erös paprika
  • 1 db közepes méretű paradicsom
  • 1 teáskanál paprikakrém
  • 1 gulyásleves kocka
  • bors
  • olaj vagy zsír
  • édesnemes őrölt paprika
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 db 20%-os tejföl

  • Csipetkéhez:
  • 1 db feltört egész tojás
  • annyi liszt, amennyit felvesz
ELKÉSZÍTÉS:
A húst, burgonyát, kb. azonos méretű kisebb kockára, a zöldségféléket karikára vágjuk. A vöröshagymát kisebb darabokra aprítjuk.

A felmelegített zsiradékon megfuttatjuk a hagymát, a köményt, majd a húst. Fedő alatt pároljuk 15-20 percig, majd megszórjuk a pirospaprikával, rövid ideig pirítjuk, majd felöntjük annyi vízzel, hogy kb. 2-3 ujjnyira ellepje. Sózzuk, borsozzuk, alacsony hőmérsékleten, gyenge forrás mellett főzzük.

Amikor a hús fél puhára főtt, be zöldségeljük, azaz hozzáadjuk a burgonyát, a répát, fűszerezzük, felöntjük a szükséges mennyiségű vízzel, hogy jól ellepje, és készre főzzük.

Közben a csipetkéhez a tojást liszttel elkeverjük és fél órán át állni hagyjuk. Amikor a leves elkészült, belecsipkedjük a kemény gyúrt tésztából az kisujjpercnyi darabokat ezután a forrásban lévő levesbe néha megkavarva fözzük. 
Amikor a leves színére feljön, akkor tejföllel tálalhatjuk.




Nincsenek megjegyzések: